Så, vad är då Oviksbygden för ställe? 🤓

Bara för att ge några snabba exempel på allt möjligt (smått fantastiskt) som finns att tillgå här i våra trakter, i form av både service, kultur, föreningsliv och mycket mer därtill:

⭐ Allaktivitetshall, frisörer, lärarledda träningspass samt yoga, bibliotek, HC, en bensinmack med butik, hälsokostbutik, inredningsbutik, idrottsförbund,  brandstation, bygdegårdar, teaterverksamhet, hembygdsföreningar, hembygdsgårdar, sockenstuga, bakstuga, konstförening, Korpen, PRO, körer, spelmanslag, kammarorkester, äldreboende, skolor, förskolor, fotbollsförening, ÅVC, agilitybana, travbana, hantverkare, småföretagare, skoterföreningar, biltvätt, dygnet-runt-öppen mataffär, skidbackar, kälkbacke, campingar, elljusspår, gym, bowling, simhall, postombud, padelbana, musikfestivaler, skridskoplan, apoteksombud, anropsbuss, taxi, festplats, danslokal, caféer och restauranger.

Och inte minst: mitt bland fjäll, skogar, åkrar och sjöar. Och myltmyrar. ✨

Någonstans i Oviksfjällen

För den som vill bekanta sig litegrann med trakterna genom att läsa så finns en hel del att kolla närmre på.
Här nedan är därför en bunt länkar till sidor som berör Oviksbygden på ett eller annat sätt.

I flyttartagen? 🚚

Är du nyinflyttad, eller funderar på att flytta hit? Då är såklart Bergs kommuns hemsida användbar. Där finns info kring skolor, boende och mycket annat (missa t.ex. inte alla de rabatter och förmåner man kan ta del av som Bergsbo!) och man kan också kontakta kommunens inflyttarcoacher vid funderingar.

På Bergsliv, en sida som är knuten till Bergs kommun, finns både en fin beskrivning av bygden tillsammans med några berättelser från personer som bor häromkring. Letar du boende privat så har de förresten en Facebookgrupp för just det – Bergsliv: Bostad.

Vill du ha koll på det pågående utvecklingsarbetet här i kommunen? Ta då gärna del av utvecklingsplanen för just Oviksbygden och delta i de dialogmöten som kontinuerligt anordnas.

Om våra byar 🏘️

Oviken.se har en del intressant skrivet om man vill läsa närmre om några av alla byar som finns här i Oviksbygden.

Är man nyfiken på att gå djupare in på ortsnamnens uppkomst och bakgrund rekommenderas verkligen Bygden, byarna och buan: studier av bebyggelsenamnen i Hackås och Ovikens socknar, med ett särskilt avsnitt om fäbodnamnen av Josefin Devine.

Turism 🗺️

Nylanserade sajten Visit Storsjön har en sida tillägnad Oviken – Bygden mellan fjäll och sjö där bl.a. några företag och besöksmål står listade.

Hos Upptäck Jämtland kan man hitta några platser härifrån utmärkta via en kartfunktion – ta en titt vetja!

Övrigt ℹ️

Gå gärna med i Facebookgruppen Oviken där det delas mycket matnyttigt, både kring dagsaktuella saker men även historiska ämnen.

Den årliga sockenkrönikan, “Myssjö- och Oviksbygden”, är superkul för den som vill bekanta sig med bygden och hänga med i vad som hänt, både föregående år och längre tillbaks. Eller skriva egna bidrag för den delen! Kolla in hembygdsföreningens hemsida för mer info!

Var i bygden finns det hjärtstartare?  På Orrgården finns fr.o.m 2024 en hjärtstartare utomhus- d.v.s. tillgänglig dygnet runt, året runt! Adressen är Orrgården 261. För övriga hjärtstartare, gå in på hjärtstartarregistret och se var din närmsta finns och under vilka tider.

Lite mer historia 🕰️

Ja den årliga sockenkrönikan, “Myssjö- och Oviksbygden”, är ju verkligen en guldgruva. Ges som sagt ut av hembygdsföreningen.

Tycker du förresten att det är kul med lokalhistoria? Spana då även in Facebooksidan En bit historia som fokuserar på just det (drivs bl.a av mig, Linn).

I Jamtlis s.k. kulturhotell finns mängder av äldre foton från Oviken sökbara.

Även Hembygdsföreningens sida har en del.

Till sist: Jamen titt så finnt!! 📸

Ja jag avslutar med några av mina egna bilder härifrån, som får tala för sig själva 😄
(Ska försöka fylla på med fler färska bilder snart)