Så, vad är då Oviksbygden för ställe?

Jo förhoppningsvis ska den här hemsidan i sin helhet ge en någorlunda bild av hur det kan vara att både vistas och leva här.

Bara för att ge några snabba exempel på allt möjligt (smått fantastiskt) som finns att tillgå här i våra trakter, i form av både service, kultur, föreningsliv och mycket mer därtill:

Allaktivitetshall, frisörer, lärarledda träningspass samt yoga, bibliotek, HC, en bensinmack med butik, hälsokostbutik, inredningsbutik, caféer, idrottsförbund, teaterföreningar, brandstation, bygdegårdar, teaterverksamhet, hembygdsföreningar, hembygdsgårdar, sockenstuga, bakstuga, konstförening, Korpen, PRO, körer, spelmanslag, kammarorkester, äldreboende, skolor, förskolor, fotbollsförening, ÅVC, agilitybana, travbana, hantverkare, småföretagare, skoterföreningar, biltvätt, dygnet-runt-öppen mataffär, skidbackar, kälkbacke, campingar, elljusspår, gym, bowling, simhall, postombud, padelbana (2023!), musikfestivaler, skridskoplan, apoteksombud, anropsbuss, taxi, festplats, danslokal, caféer och restauranger.

Och inte minst: mitt bland fjäll, skogar, åkrar och sjöar. Och myltmyrar.

Länkar

För den som vill bekanta sig litegrann
med trakterna genom att läsa så finns en
hel del att kolla närmre på.
Här är därför en bunt ihopsamlade länkar
till sidor som berör Oviksbygden på ett
eller annat sätt.

Bergs kommun

I flyttartagen?

Är du nyinflyttad, eller funderar på att flytta hit? Då är såklart Bergs kommuns hemsida användbar. Där finns info kring skolor, boende och mycket annat (missa t.ex. inte alla de rabatter och förmåner man kan ta del av som Bergsbo!) och man kan också kontakta kommunens inflyttarcoacher vid funderingar.
Nyfiken på det pågående utvecklingsarbetet här i kommunen? Ta då gärna del av utvecklingsplanen för just Oviksbygden och delta i de dialogmöten som kontinuerligt anordnas.

På Bergsliv, en sida som är knuten till Bergs kommun, finns både en fin beskrivning av bygden tillsammans med några berättelser från personer som bor häromkring.
Vill du söka boende privat så har de förresten en Facebookgrupp för just det – Bergsliv: Bostad.

Våra byar

Oviken.se har en del intressant skrivet om man vill läsa närmre om några av alla byar som finns här.

Är man nyfiken på att gå djupare in på ortsnamnens uppkomst och bakgrund rekommenderas verkligen Bygden, byarna och buan: studier av bebyggelsenamnen i Hackås och Ovikens socknar, med ett särskilt avsnitt om fäbodnamnen av Josefin Devine.

Turism

Nylanserade sajten Visit Storsjön har en sida tillägnad Oviken – Bygden mellan fjäll och sjö där bl.a. några företag och besöksmål står listade.

Hos Upptäck Jämtland kan man hitta några platser härifrån utmärkta via en kartfunktion – ta en titt vetja!

Lite övrigt

321an.se uppdaterar emellanåt med “nyheter, reportage och artiklar från västra Storsjöbygden”, däribland då givetvis även Oviken inkl. alla byar.

Och faktiskt finns en hel del skoj att läsa på Wikipedia: Oviken och Ovikens socken. Även Oviksfjällen/Luvlietjahkh står det litegrann om där.

Gå gärna med i Facebookgruppen Oviken där det delas mycket matnyttigt, både kring aktuella saker men även historiska ämnen.
Tycker du förresten att det är kul med lokalhistoria? Spana då in Facebooksidan En bit historia som fokuserar på just det.

I övrigt är ju den årliga sockenkrönikan, “Myssjö- och Oviksbygden”, en guldgruva för den som vill läsa och lära om bygden och hänga med i vad som hänt. Ges ut av hembygdsföreningen.

Fotografier

I Jamtlis s.k. kulturhotell finns mängder av äldre foton från Oviken sökbara.
Även Hembygdsföreningens sida inhyser en del.

Hoppas du hittar det du söker!