Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

« Alla Evenemang

Demonstration mot alunskifferbrytning i Storsjöbygden

2023-11-28 @ 16:30 17:15

Stoppa alunskifferbrytning i Storsjöbygden anordnar demonstration mot Aura Energys planer på att öppna gruva. Demonstrationen kommer att ske 28/11 med start kl. 16.30 då vi träffas på parkeringen vid gamla kyrkan i Oviken för genomgång och säkerhetsinformation. Där tänder vi facklor sponsrade av Skiftet, det finns 50 stycken som kommer att delas ut. Sedan går vi mot Orrgården, en promenad på ca 15 min. De som vill får även gärna ta med plakat/banderoller/jämtlandsflaggan/samiska flaggan samt tändare för att hjälpa till att tända facklor. Önskvärt av säkerhetsskäl är att alla har väl synliga reflexer eller reflexväst. Vid Orrgården kommer det antagligen att vara lite platsbrist på grund av att området utgörs av parkering som behövs för de som kommer till samrådet. Tänker därför att vi som går i demonstrationståget då slår en ring runt parkeringen när vi kommer på plats för att inte vara i vägen samt ur säkerhetssynpunkt. Det blir även fint symboliskt med en ring/halvcirkel. Kom gärna med förslag på något gemensamt vi kan ropa när vi är på plats. Demonstrationen planeras vara slut ca 17.15. Aura Energy håller samrådsmöte kl. 14.00 samt 17.30 på Orrgården, Oviken. Håll koll på denna evenemangsinbjudan för uppdatering och eventuella förändringar. Meddela gärna i evenemanget om ni kommer på demonstrationen, det gör oss glada och peppade. Ni som demonstrerar får väldigt gärna närvara vid något av samrådsmötena om ni har möjlighet för att visa ert stöd. Ingen föranmälan till dessa krävs. https://www.facebook.com/groups/2445123542397825/permalink/3618917721685062/ .

Theres K Agdler vill göra en film om det som händer kring den planerade gruvbrytningen i Häggån (m. fl. områden). Hon vill därför filma under demonstrationen. Det kommer att vara ganska mörkt så ansikten kommer inte synas tydligt, men är det någon som inte vill bli filmad så säg bara till henne, så tar hon givetvis hänsyn till det.

Under hela dagen kommet skylten från Miljödepartementet att vara närvarande som ett statement. Mer info om den och “Miljödepartementet-Regeringskansliets Exildepartement” hittar du här https://miljodepartementet.org/ .

Passa på att skriva under vår namninsamling https://www.mittskifte.org/…/forbjud-gruvbrytning-i… och dela den gärna.

Folkrörelsen Skiftet https://skiftet.org/ har varit med och stöttat med information och kunskap om demonstrationer samt plattform för namninsamlingen. De har även sponsrat med 50 st facklor.

Stort tack till Miljödepartementet och Skiftet! Stort tack även till de gruppmedlemmar i Stoppa alunskifferbrytning i Storsjöbygden https://www.facebook.com/groups/2445123542397825/?ref=share som engagerat sig i förberedelserna!

Representanter för media är hjärtligt välkomna!

Tveka inte att höra av er till mig Jenny Persson, arrangemangsansvarig, via Messenger om ni har några frågor eller funderingar. 

Länk till evenemanget på Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *