Först och främst..

Några stundande evenemang

23-25/6: Midsommarfesten @ Fröjdholmen »
24/6 Midsommarfirande m. kruskalas @ Hembygdsgården »
25/6 Trav på Ovalla »
2-10/7 Ovikenveckan »
4-7/7 Fäbodkurs @ Svedjebuan »
7-9/7 Fäbodkurs @ Svedjebuan »
15/7 En gammal hederlig folkparkskväll @ Fröjdholmen »
31/7-2/8 Pilgrimsvandring från Oviken till Arådalen »
7/8 Sonja Aldén @ G:a kyrkan »
6/8 Åbbåsen Trail »
13/8 Kyrkogårdsvandring i Myssjö »
13/8 GrusOve-Rally. Start från Ovalla
26-27/8 Rockfesten @ Fröjdholmen »

Så, mer än halvvägs in i juni slog det mig att det kanske vore på sin plats med någon form utav “sommarguide”?! Nu är det ju dessvärre rätt tidskrävande att plöja igenom år efter år i sina fotomappar på datorn och göra något utförligt, genomtänkt och välgjort med såhär kort varsel. Och sällan blir det väl särskilt bra resultat när man stressar igenom en uppgift men yet here we are haha. Nä men med det sagt: trotsade förutsättningarna och det får bli en light-variant åtminstone,. Hellre det än inget alls. Med reservation för ev. felskrivningar! Det blir glimtar ifrån några av mina personliga favoritställen häromkring. En del är “välkända klassiker”, men blir också någon lite mera “doldis”.. Allting är plockat från fliken Se & göra fast att det blir snäppet matigare mot hur det är där just. nu. Woop woop!

Den här gången vill jag tipsa er om:

Vattenfallet vid Gräftån

Det finns ju flertalet vattenfall om man beger sig en bit upp i fjällen, men här är ett som man når med bil redan en bit innan Gräftåvallen. Ibland behöver det inte vara märkvärdigare än så. Det finns både plats för att sitta och för att grilla. Eller så slurpar man i sig sitt termoskaffe bara alltmedan myggen hugger och sen far man hem nöjd så, några bett rikare.

Vägbeskrivning: Innan du når Gräftåvallen (om du kommer från ex Myrviken) finns på höger sida skylt som säger: vattenfall, grillplats.

Kusbölehelvetet

Denna kanjon behöver troligtvis ingen närmre presentation (i annat fall: info ex. här) eftersom de flesta säkert redan är bekanta med platsen- däremot kanske inte alla tagit sig en tur ända dit ner.. Det droppar längs väggarna som ni ser på ena bilden, och ger känslan av att man är inne i en fuktig grotta nästan. Riktigt häftigt är det!
“Haru vö te Kusbölehellvette?”
“Jajjemen, ända längst neri å vännt”
(Jag pratar inte jamska så ha överseende med stavningen, det är inte helt lätt inte!)

Torisbotjärn

En av de platserna jag håller väldigt kär häromkring är Torisbotjärn. Min morfar tog med mig hit på fiske när jag var 13. Var väl måttligt intresserad av själve fisket dock, minns att jag och kompisen mest satt och knappade på våra mobiltelefoner (jag hade ju en Nokia 3310 dårå, så antar det var antingen SMS eller Snake som gällde just då). Nu är jag heller inte mycket för att fiska och vet just ingenting om hur fisket där faktiskt är, men det jag vet är att omgivningarna där är otroligt rogivande. Har varit dit ett par gånger i vuxen ålder och fikat och suttit och mest bara varit. En liten pärla är vad det är.

Vägbeskrivning: Om man far från Myrviken upp mot Gräftåvallen så viker man av där det är skyltat mot Bydalen ➡️ Sen får man hålla utkik utmed den lilla vägen man hamnar på då, på höger sida ligger Torisbotjärn 💙 Använder man Google Maps eller Hitta.se kan man lägga in Tårisbodarna

Dragejde

Bilden är tagen en bit ifrån badplatsen vid Dragejde som man kan skymta bortom träden

I “Dragedje”, Landsom, finns både brygga och omklädningsbås, sa grett sa!

Häggsåssjön

Inte tror jag väl många missat den fantastiska, badvänliga (mjuk sandbotten, långgrunt och behaglig temp) Häggsåssjön som ligger med fjällen som fond, men ändock en heads up- sedan rätt nyligen så är en bit längs vattnet (vid ena grillplatsen) numera tillgänglighetsanpassad nämligen för att alla ska kunna fiska där. Otroligt fint!! Och självklart blir varje vy förgylld om man dessutom har en västgötaspets med.

Myssjö-Ovikens hembygdsförening

Sen vill jag slå ett slag för allt som Myssjö-Ovikens Hembygdsförening anordnar.
Efter midsommarfirandet kan man såväl hänga med på kyrkogårdsvandring, som avnjuta massa gott i trivsam miljö. Ja inte kanske vid samma tillfälle alltså.

Under Ovikenveckan (2/7-10/7 ) serveras det fäbodfrukost kl 8-11

Våfflor lördagar och söndagar 16/7-21/8 kl 11-16.

I sockenstugan i juli så bakas det tunnbröd till försäljning tisdagar och torsdagar.
Under Ovikenveckan: mån-fre

Och vill man med på kyrkogårdsvandringen så är det i Myssjö den 13/8.

Besök Myssjö-Ovikens Hembygdsförening på Facebook för löpande info

Till fjälls..

Vill man andas ren fjäll-luft finns det ju så många vackra turer man kan göra. Här hade jag ju kunnat lägga in något eget exempel på en tur jag själv gjort fast nu blev det inte så. Men kolla in listan nedan för några förslag. De tre nedersta har jag själv kvar att bocka av på min lista.

Och sist men inte minst..

Mjuklassen på Frendo! Den kan jag varmt rekommendera. Slutade räkna vid 3 st, just sayin’..
Som sagt svängs denna guide ihop rekordsnabbt, samma kväll som det publiceras, och jag kan (tyvärr!) omöjligt nämna allting som jag egentligen skulle vilja och visa allting jag vill visa osv. Men kika under ”Se & göra” för en uppsjö av tips – där finns även en hel del inomhusaktiviteter, länkar till campingar, museum, kyrkor och kapell, butiker och myche meir. Vid funderingar är det bara att hojta. Är dock sjukt dålig på vägbeskrivningar men fråga såklart så ska jag försöka besvara allt, med lite support om inte annat haha.

Vill du själv highlighta något? Vet du om någon loppis, ett sommarcafé, ett härligt badställe..?
Och vad ser du fram emot att göra/besöka i sommar? 🙂

Och åh förresten, kom ihåg att gärna tagga @Oviksbygden alternativt använd hashtaggen #ovikenbilder på Instagram- det är så roligt när ni gör det!

/Linn Aldberg

Similar Posts

2 Comments

  1. Sedan inlägget skrevs så har jag bl.a tagit del av tipsen:
    Margaretas Keramik i Bölåsen , öppet 1/7 och 2/7 kl 11-17. Därefter varierade tider så håll koll.
    GrusOve-rally 13/8. Start från Ovalla
    Stor loppis i Backen med start 1/7. Öppet 12-18
    Fyll gärna på! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *