Årets sommarguide skiljer sig mot fjolårets på så vis att jag denna gång valt att fokusera mer på kalendern och de återkommande föreningsaktiviteterna bl.a. som jag mer eller mindre bakat ihop här för en överblick av sommarens händelser. Infon är i huvudsak hämtad från arrangörernas Facebooksidor så håll er alltid ajour på respektive arrangörs sida för eventuella uppdateringar/ändringar samt för exakta tider. Är det något mer som borde highlightas? Öppnar det något sommarcafé eller en pop-up-loppis? Säg till så fyller vi på listan! Obs att den består av två delar- först de återkommande händelserna (ex caféer som har öppet en längre period) och sedan finns enskilda evenemang i datumordning längre ner. Önskar er alla en riktigt skön sommar med en precis sån där lagom dos vila mixat med äventyr //Linn Aldberg

Återkommande EVENEMANG & händelser som sträcker sig över flera månader, t. ex. sommarcaféer

Virtuell konstutställning maj-september

Sommarens unika utställning pågår fortfarande, fram till 30 september 2023. En utställning som knuffar Ovikens konstförening in i framtiden. Föreningen, som är en bit in på sitt sextionde decennium jobbar med glädje vidare. Ta chansen att se en ovanlig utställning där alla konstverk är virtuella. Verken går att fotografera och filma men Du måste vara på plats. Du ser dem dygnet runt, kanske på din promenad eller motionsrunda. Hjärtligt välkomna att se och uppleva utställningen Vävda Rum.
All info finns hos Ovikens Konstförening som är medarrangörer.

MOIF’s matcher i juni

Utomhusträning med Korpen torsdagar kl 19

Sjöterassen – servering och underhållning varje onsdag i juli

Håll utkik på Fjällkonditoriets Facebooksida för mer info framöver eller kika längre ner på sidan där det fylls på löpande med datumen!

Trav på Ovalla

Sommarens lopp går av stapeln:
24/6
25/7
12/8

Sommarens pilgrimsvandringar

26/6 – 13/8 Hovermo café och gårdsmuseum håller öppet

Öppettider säsongen 2023:
Museet Alla dagar 11-16 26/6-13/8, där man går själv runt, pris 80kr/p. Guidningar lördagar kl 13, övrig tid endast bokade grupper om minst 10 pers. Pris 100kr/p (Betalas via swish eller kontant).
Pga sjukdom så vet vi inte i dagsläget om caféet kommer att ha öppet något i sommar ,men återkommer så fort vi vet läget.
Varmt välkomna till oss!

1/7 – 20/8 Kaffe & våffelservering på Hembygdsgården lör & sön kl 11-16

Hembygdsgården intill Ovikens gamla kyrka

Kaffe & våffelservering på Hembygdsgården Oviken lördag och söndag kl 11-16.

Tunnbrödbakning (visning och försäljning) under juli*

Bilden är dock inte från hembygdsföreningens bakning utan privat

Ovikens sockenstuga.
*Tisdagar och onsdagar hela juli kl 10-13 (eller så länge deg och bröd räcker)

Hävvi Elaine Gårdsbutik & Restaurang

(Bilderna ovan tagna av Linn Aldberg i mars 2022)

Öppet måndag-torsdag 12.00-21.00
Hjärtligt välkommen till oss!
Se menyn här

8/7 – 20/8 Fjällgården i Gräftåvallen har öppet: Restaurang, butik och Loppis “gammalt & nytt”

Läs mer på deras hemsida

14/7 – 13/8 Fäbodvallen Långbuan öppnar igen – sommarcafé i Hävvis regi

STORA OCH GLADA NYHETER! 🤩
I sommar kommer vi inte bara ha öppet på restaurangen i Glen utan vi kommer även driva fäbodvallen Långbuan!Under några veckor kommer vi att erbjuda kaffe, våfflor och stutar i Långbuan, längs persåsvägen. 🧇💞 Precis som det ska vara i en fäbodvall kommer det givetvis finnas djur av olika slag att titta och klappa på. 🐄🐐🐎

Öppet alla dagar mellan 11-16 under perioden 14/7-13/8

Arådalens Kapell – buhelg, utställningar, pilgrimsvandring

Utställning

Här nedan presenteras alla ytterligare evenemang, i datumordning

21/6 Kjell-Erik Eriksson kommer till KulturN

Onsdag 21 juni kl 19 spelar han Lapp-Nils-polskor och berättar om den store spelmannen. Kjell-Erik är vår främsta traditionsbärare inom folkmusiken i Jämtland, känd från Hoven Droven och Triakel och det kommer att bli en härlig konsert! Genomförs med anledning av Estrad Norrs föreställning om Lapp-Nils vid Döda Fallet. Välkomna!
KulturN Namn 121 Myrviken

23/6 Midsommarfirande med Hembygdsföreningen – kruskalas & dans kring stången

Välkomna till midsommarfirandet på Hembygdsgården den 23/6 mellan 12-15.
Det blir dans kring stången och krusbuffé!
Även premiär för årskrönikan Oviks- och Myssjöbygden 2022.
​​​​​​​Ovikens spelmanslag underhåller från ca 13.30 och spelar till dansen runt stången (midsommarstången reses ca kl 14).

Till midsommar släpps ”boka”! 📖🎉
⭐️ I vanlig ordning får ni givetvis inblick i vad en handfull av våra föreningar pysslat med, vilket inte är det lilla det!
Stipendiater har vi haft nöjet att få uppmärksamma flera stycken. Boken innehåller även Födda, Födelsedagar, samt Avlidna. Därtill ett par minnestexter kring några av våra bortgångna. ✨
Ni får läsa om en högstadie-elevs bitterljuva relation till Kinderåsen, lära er om konservering utan kyl o frys, och se en bildrik sammanfattning av vad den gångna Ovikenveckan bjöd på. 📸🎶🖼 Bekanta er med Ovikens första och enda riksdagsman, Daniel Viklund, vars hustru Beda faktiskt figurerar i en till artikel. Ni hittar också en recension av boken ”Hovermo – en liten by med stor historia”. Utställningen om hur den kvinnliga rösträttskampen såg ut här i länet, som visades upp på Orrgården i höstas, har komprimerats för att passa formatet – digitalt bonusmaterial utlovas dessutom. Ni får höra om första världskrigets påverkan, och ta del av en berättelse från ett krigsbarns egna perspektiv av det finska vinterkriget. DNA och arv är på tapeten, både när det gäller släkt och rosor.. 🧬 Ett nytt inslag blev ”2022 i bilder”, med era inskickade bidrag från året som gått. Och slutligen kan nämnas: vad är väl en årsbok utan ett amerikabrev? ✉️😁
Trevlig sommarläsning! ⛱ 

23-24/6 Fröjdholmen + Fjällkonditoriet

Nu är bordsbokningen inför midsommar öppen! Om inte ryktet redan nått er så kan vi med glädje berätta att vi kommer duka upp en riktigt fin sommarbuffé under 23-24 Juni på Fröjdholmen i Oviken! Efteråt kan ni fortsätta kvällen i puben när underhållningen drar igång. Enklast bokar ni via sms till 0730510508 Vi kommer även hålla öppet på Sjöterassen med middag och underhållning varje onsdag i juli. Välkommen!

28/6 Jemtlands veteranbilsklubb – onsdagsträff på Sveaborg

Jemtlands Veteranbilsklubb har sin onsdagsutflykt till Sveaborg onsdagen den 28 juni. (De första ekipagen anländer ca 18:00)

30/6 David Wahlén och Bengt-Eric Norlén spelar på KulturN

Info hämtad från Facebook:
Tagel och Bälgveck!
Fredag 30 juni kl 19 blir det konsert på KulturN med fantastiske accordeoinisten/dragspelaren David Wahlén och Bengt-Eric Norlén, fiol. Det blir fullt drag i både bälg och stråke med ett både fartfyllt och intimt program. Klassisk musik av av Bach, Brahms, Dvorak, Dragspelsvirtuoseri av Frosini, Tango, Musikal och Folklåtar – och lite till… En blandning av allsköns musik!
Boka plats här eller på sms 070 574 5356
Entré 200:- swish eller kontant vid dörren och alltid en överraskning i pausen.
Titta också på KulturNs nya konstverk, en stiliserad fiol gjord av Anders Ödmark.
Adress: Namn 121 Myrviken
Hjärtligt välkomna!

5/7 Musik-kväll på Sjöterassen

På onsdag drar vi igång med första musik-kvällen på Sjöterassen! God mat utlovas, menyn kommer upp imorgon! Boka in er på en mysig kväll mitt i veckan. Smsa oss för bordsbokning 0730510508 ses på holmen 👋
/Fjällkonditoriet

7/7 Loppis på Fröjdholmen

Läs mer här

8/7 Fjösstock 110-årskalas

Från Facebookevenemanget:
Hej på er alla i år fyller jag 40 år och ifjol fyllde farsan Ove Lundin 70 år.
Hur kan detta firas tänkte jag men kan bara komma på ett sätt
(livemusik på lägda i fjösåsen en dag i juli).Banden kommer spela låtar i spannet 1960-1978 (”när det kunde göras musik” citat Ove) har ni ett band som passar och vill spela hör av er till mig.mer information kommer angående band. detta kalas kommer vara en privat tillställning så det krävs en anmälan till mig på sms så förs ni in i protokollet numret är 073-8396332
mer information angående detta kalas läggs ut på denna sida ha en bra dag
/Mikael Dahlgren

9/7 Sommarkonsert i gamla kyrkan

Solister Orgel: Anders Nilsson
Violin: Bengt-Eric Norlén och Annelie Ryd
Inträde 200kr, gärna Swish (eller kontant)
upp till 18 år fri entré

12/7 Testa VR-glasögon på Myrvikens bibliotek

Testa Virtual Reality på biblioteken.
För dig från ca 6 år och äldre.
Ta på dig VR-glasögonen och dyk in i en helt ny värld. Du kan bland annat testa att åka berg-och-dal-bana och se olika VR-filmsnuttar från Youtube.
Ledare: Daniel Renner
Aktiviteten passar alla och inga förkunskaper krävs.
Kostnadsfritt.
Drop-in, ingen föranmälan behövs.

12/7 Musik-kväll på Sjöterassen

Boka gärna bord på 0730-510 508 Välkommen till holmen på onsdag 🌞
Meny

15/7 Björn Rosenström & Det J-vla Bandet – Fröjdholmens Folkpark

Björn Rosenström på Fröjdholmens Folkpark. Det kan inte bli en mycket bättre tradition. Välkomna till en kväll fylld med musik både över och under bältet. Låtar som Ragnar, Muffins, Sockiplast, “Pojkarna som busar” och många fler bäddar för en allsång som garanterat jagar bort traktens alla mygg.
Barerna är fulla med det som kan anses behövas för en lyckad afton på Fröjdholmen. DJ och coverband bidrar med att hålla stämningen på topp hela kvällen.

Kort info:
Öppettider 21-01.00.
Entré förköp 280 kr.
Entré på dörren 320 kr.
Enklare mat finns att köpa på plats för den hungrige. DJ och coverband underhåller under kvällen! För frågor kontakta jens.ekkes@hotmail.com

19/7 Friluftslånet, sommarturné

19/7 Musik-kväll på Sjöterassen

Tredje onsdagen i juli kan vi stolt presentera att Renee, Isak och Niklas står för underhållningen! Denna gång dukar vi upp en stor buffé med inspiration från medelhavet. Boka bord på 0730510508

26/7 Musikkväll på Långbuan: Viskurs och konsert med Óskar Freyr Guðnason

Foto: Linda Rós Guðnadotter

Välkommen till en viskurs och solokonsert i Långbuan med Óskar Freyr Guðnason!
Vill du prova på folksång? Eller få nya sånger i din repertoar? I den vackra fjällmiljön lär vi oss visor från trakterna kring Jämtland och Härjedalen och sätter in oss i det folkliga sångsättet. Utlärningen sker i grupp och på gehör. Nybörjare såväl erfarna sångare är välkomna! Kvällen avslutas med solokonsert
Óskar Freyr Guðnason är folkmusiker och kompositör uppvuxen i Oviken. Under sin tid som folksångare har han ägnat stor tid åt den repertoar från Jämtland och Härjedalen, med en extra kärlek till fäbodmusiken. Óskar är bland annat aktuell i vokalgruppen EIRA och som solomusiker samt i pedagogisk verksamhet som spelledare av Sommarspelmanslaget
Han studerar just nu svensk folkmusik på Kungliga musikhögskolan i Stockholm där han möter lärare såsom Maria Misgeld, Susanne Rosenberg och Leif Ottosson
16:00 Viskurs
18:00 Paus
18:30 Konsert
Kaféet håller öppet under kvällen!
Läs mer och anmäl dig här

26/7 Räkfrossa och musik på Fröjdholmen

Välkommen på räkfrossa på Fröjdholmen!
Boka bord på 0730510508
Två sittningar, kl 16:30 och 19:30

30/7 Ponnytrav på Ovalla

30/7 Konsert med Lena Johnsson och Mattias Rodrick

Välkomna till KulturN! Söndag 30 juli kl 16 konsert med Lena Johnsson och Mattias Rodrick. De kallar sitt program för ” Från Gamla och Nya världen” och det blir musik av Brahms, Schumann, Piazzolla och Villa Lobos. Pianisten Lena Johnsson är född i Brunflo och är verksam som pianolärare vid Musikhögskolan i Örebro. Det är ett stort nöje för oss att hon kommer tillbaka till Jämtland! Mattias Rodrick spelar bl a på Folkoperan i Stockholm där han är solocellist. Boka plats till konserten sms 070 574 5356 eller på FB KulturN. Entré 200:- vid dörren och alltid en överraskning i pausen! Adress: KulturN, Namn 121 Myrviken
Välkomna söndag 30 juli kl 16!

31/7 Snillerikets nationaldag – Servering på Hembygdsgården

Servering på Hembygdsgården
Arrangörer: Föreningen Snilleriket

3/8 Yoga och nuet i Arådalen

Vill du avsluta sommaren och få en kickstart på hösten tillsammans med nya vänner? Vi bjuder in till en långhelg för dig som vill komma igång med yoga i vardagen, vill komma iväg och vara i dig själv och din kropp och tillbringa en fantastisk helg i fjällnära miljö.
Läs mer här
OBS! Sista anmälningsdag 25:e juli

MOIF – Hemmamatch på Åsvallen

Matchen som vi kallar “Hemvändarmatchen” är GRATIS för alla tidigare herr- och damspelare i MOIF. Vid entrén uppge vilka år du spelade.

Så kom och hjälp till att fylla läktaren och heja fram laget till tre poäng 💙🤍❤️

9-13/8 Fotoutställning om fäbodlivet i Hackås och Oviken

11/8 Jon Henrik Fjällgren (slutsålt)

Upplev Jon Henrik Fjällgren i Ovikens Nya Kyrka! Jon Henrik med sitt band bjuder in till en sprakande och trollbindande konsert med starkt budskap på Jon Henriks unika sätt i en fantastisk kyrkomiljö. Det blir en oförglömlig sommarkväll med en musikalisk resa som är en hyllning till jorden och naturen vi lever i. Den traditionella jojken blandas med musik ifrån några av Jon Henriks favoritartister.

Efter genombrottet i Talang, fyra starka bidrag i Melodifestivalen, succé i Lets Dance och Stjärnornas Stjärna, över 80 miljoner streams på Spotify har nu Jon Henrik tagit sin musik ut i hela landet där han genomfört cirka 50 hyllade spelningar sedan 2022 från Kiruna i norr till Lund i söder.

Kvällen är i samarbete med Oviken Myssjö Församling!

12/8 Åbbåsen Trail

Nu är det snart dags igen för årets härligaste löptävling. För tredje året kör vi detta evenemang som alla kan vara med i. I fjol hade vi med allt från förstagångslöpare till en tjej som tagit både OS och VM guld. Lördagen den 12/8 kör vi Åbbåsen Trail igen i härliga Oviksbygden.
Kom till oss och spring, jogga eller gå runt någon av våra banor, eller så kommer du hit och hejar på och ta sedan en gofika och kanske några koppar kaffe.
Mer information kommer senare.
Om ni har frågor, skriv eller ring på 0705348028.
Länk

12/8 Krus och kaukning: Konsert med Sofia Hultqvist Kott & Óskar Freyr Guðnason + Kruskalas

Som säsongsavslutning bjuder Långbuan till kruskalas och konsert! Kruskalas görs i samarbete mellan Hävvi i Glen och Fjällkonditoriet. Folksångduon Sofia Hultqvist Kott och Óskar Freyr Guðnason bjuder på en konsert med folklig stämsång och avslutar kvällen med kaukning. Sofia Hultqvist Kott hämtar sin inspiration från sina hemtrakter i Vålådalsfjällen och är en mångsidig musiker, konstnär och kompositör. Under våren 2023 tog Sofia kandidatexamen i Svensk folkmusik från Kungliga Musikhögskolan, och blev också den första sångerskan att ta emot Bror Hjorthföreningens folkmusikstipendium. Sofia är verksam som solomusiker och som sångerska i folktrion Kalejdoskop, sedan 2021 är hon också en av medlemmarna i den hyllade folkliga vokalkvartetten Kongero. Óskar Freyr Guðnason är musiker och kompositör uppvuxen i Oviken. Under sin tid som folksångare har han ägnat stor tid åt repertoaren från Jämtland och Härjedalen, med en extra kärlek till fäbodmusiken. Óskar är bland annat aktuell i vokalgruppen EIRA och som solomusiker samt i pedagogisk verksamhet som spelledare av Sommarspelmanslaget. Sedan hösten 2022 studerar han kandidatprogrammet Svensk Folkmusik på Kungliga musikhögskolan i Stockholm där han möter lärare såsom Maria Misgeld, Susanne Rosenberg och Leif Ottosson. KONSERTINTRÄDE: 150kr
Länk

18/8 MOIF har hemmamatch!

På fredag smäller det igen! Då har herrlaget hemmamatch. Denna gång är det @stugunsbollklubb som besöker Åsvallen. Matchen mot Stugun under våromgången slutade med en 1-0-seger för oss så det blir nog en jämn match denna gång också. Välkommen!💙🤍❤️

19/8 Metartävling

19-20/8 Byloppis!

Byloppis i Oviksbygden.
18 loppisar deltar enligt karta och lista med adresser och öppettider.
Fikabuffé på Fjällkonditoret båda dagarna och musikfestival på KulturN.
Varmt välkomna😊🌞
Länk till kartan & länk till evenemanget på Facebook

19-20/8 Fikabuffé på Fjällkonditoriet

I helgen är det loppis i Oviksbygden. (Se evenemang på fb med adresser) Vi dukar upp fikabuffé för alla loppis-shoppare ☕️ vill du sälja grejer så är du välkommen att ta med ett litet bord och stå utanför kondiset. Kontakta oss först på 0730510508 välkommen!

19-20/8 KulturNFestivalN

Välkomna till vår stora fest med musik både ute och inne på fyra scener under två dagar! Det blir Klassiskt, Folkmusik, Jazz, Blues, Visor och överraskningar.
Lördag 19 augusti kl 18-22
Stefan Vidmark, Anna Brandt, Astrid Åslin, Óskar Freyr Guðnason, Bengt-Eric Norlén,
Olle Hemmingsson, Ingvar Hällerstål, Anders Hedén
Söndag 20 augusti kl 14-18
Manskören Vazis, Jens Gustavson, Bengt-Eric Norlén, Stefan Vidmark,
Gölin Hällberg & Sanna Magnusson, Granliden/Bådagårn Band
Vi har ingen servering – ta med vad ni vill äta och dricka!
Utemöbler finns men ta gärna med en egen stol.
Tältplatser, toaletter och dusch finns också!
Begränsat antal platser – boka endast med sms 070 574 5356. Ange namn och vilken dag ni vill komma – eller båda.
Entré 250:- per dag betalas vid dörren, swish eller kontant.
Hjärtligt Välkomna!

22/8 Möte kring gruvor runt Storsjön

Plats: Sveaborg. Evenemang uppstyrt av Ida Asp:
Många har hört av sig och ännu fler vill engagera sig. Därför vill vi träffas för att organisera oss och hitta sätt att hjälpas åt kring Gruvor runt Storsjön. Mötet är öppet för alla som vill och jag tänker att detta blir ett av många som vi kanske kommer behöva ha.
På mötet tänker jag att vi kan försöka skapa lite arbetsgrupper som kan ta olika saker/frågor vidare. Jag har idag inte bjudit in någon som kommer informera utan tänkte att vi främst skulle hitta sätt att jobba tillsammans. Sen finns det mycket kunskap i oss alla kring dessa frågor så tillsammans kan vi skapa oss en bild av läget.
Sprid gärna och ta med dem som kan tänkas vilja hjälpa till!
Mer info här

24/8 Invigning av padelbanan i Myrviken

Invigning av padelbanan
Torsdag 24/8 10.00
Välkomna!
/Myrvikens skol IF

26/8 Säsongsavslutning Fröjdholmen

Välkommen till årets säsongsavslutning på fröjdholmen 2023! 🍻
Coverbandet Mankans myskapell med gästartisten Ove Wulff spelar i puben 🍻
Musik, grill och pub 21.00-02.00 🎶
Entré 200:-, Åldersgräns 18+
Vi ses väl där?! 💃🕺

27/8 Organiserad hundpromenad

Välkomna till en socialiseringspromenad, med regler.
Tid: Söndag 27/08 kl 12:00
Instruktör: Elias A
Plats: Fröjdholmen
Pris 100:-
Anmälningsavgift 30:-
(30:- betalas vid anmälan, resten swishas när ni får kallelsen via sms el mail)

För oss som bor på landsbyggden, så blir socialiseringen svårt att få till. Vi har ofta härliga skogspromenader, med våra hundar, vilket är fantastiskt, men det innebär också att hundarna får sällan se varandra. När vi väl får ett möte, så blir det nu en “happening” och våra hundar har svårt att bete sig som vi önskar. Denna promenaden är gjord för att råda bot på det. Vi träffas på Fröjdholmen och går en promenad längst elljusspåret. När vi träffas så går vi igenom förhållningsreglerna för promenaden ordentligt, så vi låter hundarna vänta i bilarna. Har man inte med sig bil, så får man ha hunden hos sig, och inte låta den gå runt och hälsa.

(genom anmälan så godkänner ni att ni följa dessa regler)
Vi hälsar inte på andras hundar, oavsett om vi känner dom eller ej
Våra hundar hälsar inte på andra hundar, oavsett om dom är kompisar eller ej
Vi håller alltid ett säkerhetsgrepp på kopplet, mao handen igenom öglan.
Vi arbetar med kontakt med våran hund genom hela promenaden
Vi har med oss SUPER godis i form av köttbullar, korv, el dylikt. (Ej köpegodis
        Vi är ute efter godis med mycket doft, för att kunna nå våra hundar när dom blir exalterade.
Alltid ett säkert avstånd (vår koppel-längd x 3) så att om hundarna går ut i fullt koppel, så ska dom fortfarande inte kunna nå varandra
Vi pratar inte illa om andra ekipage
Inga stryphalsband
Inga flexikoppel
Ta med bajspåsar

Ovana hundar kommer skälla och gå upp energi, det är att räkna med, och det är därför vi gör detta.
Känner ni att eran hund kommer bete sig illa och låta mycket, så, även om ni hade velat gå, så tycker ni det är pinsamt, det är just för dessa hundar denna promenad är viktig. Det ligger absolut ingen skam i att hunden låter, utan snarare så visar ni att ni försöker vänja hunden vid svåra socialiseringssituationer

Länk till hemsidan

Similar Posts

2 Comments

  1. Hej. Mycket bra information!
    Den 30/6 på kulturN spelar Beng-Erik Norlén och David Wahlén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *