(Skrivet 2023-08-09)

06:18. Jag vaknade upp av att ha drömt om KG’s. “Swish-betalning” står det på en skylt utanför när jag passerar det orangea tegelhuset. Självbetjäning. Ett sällskap är redan därinne när jag kliver in med min hund. Vid kassan står KG till höger och ler välkomnande, till vänster om honom hans fru. Jag blir överraskad och överväldigas av både glädje över att de står där och ett vemod som plötsligt sköljer över mig. “Jag skulle ha kommit tidigare” får jag bara ur mig beklagande och nästan skamset. Flera gånger upprepar jag meningen men får ingen kommentar tillbaks, eftersom de båda är ett hologram.

Som en punch in the face slås jag, som vän av teknik, verkligen av insikten: det är inte alltid enbart tjänsten som tillhandahålls som är viktig, utan även människorna bakom.

För er som inte alls vet vad jag dillar om: Jag är född ’88 och i min barndoms och ungdoms helg i Oviken fanns alltid videohandeln nere i backen, “KG’s”, på gångavstånd från mig och några av mina bästisar som var stammisar där. Man såg verkligen fram emot det, helgnöjet. ”Ska vi hyra nån film i helgen?” och svaret var alltsom oftast ja.

Jag bannar mig själv så för att jag inte tog tag i det jag gått och ruvat på ett tag: om man skulle ta och prata med KG om hans videobutik och försöka få till en text till sockenboken. Så möts jag av beskedet att han gått bort innan jag fått tummen ur. Fan också!

Videohandeln låg på källarvåningen i familjens boningshus. Eller nej; den ”låg inte”, den ”utspelade sig”. Tog plats. Hände.

När dörrklockan plingade till kom han nerför trappan. Ibland i sällskap av frun, och ibland var det bara hon. Därinne fanns hyllvis med VHS’er som prydde rummet. Godiset bakom kassan. Cd-skivorna strax åt vänster om disken, och korgar med broderier och diverse handarbeten om minnet inte bedrar mig totalt.

Det var en sån spännande plats, man visste aldrig i förväg vad man skulle fynda för film till helgmyset den här gången. KG fick snällt stå och skruva på sig medan vi vände på alla filmer för att syna omslag och läsa på ryggarna och så slutade det ändå med att man valde något man sett fem ggr förut. För det var ju ändå så bra!

Han visste alltid vad man ville ha för godis, mindes väl från alla ggr förut. Tog lurigt fram bakom disken innan man ens hade hunnit öppna mun. Så tålmodig han var med oss när vi skulle välja film.

Å jag säger bara: Alla skräckisar!! Jurtjyrkogården. Motorsågsmassakern. The Dentist. Osv!

Den lite förbjudna Lust och fägring stor. Och så CD-skivorna. Jag minns i synnerhet ”Kopparbärs-rock Vol. 2”, som jag köpte lite på chans i födelsedagspresent till en av bästisarna och sen var smått avis på i smyg för den visade sig vara så häftig. Haha. Minns hur vi sjöng med och dansade runt i köket till den.

Kan det ha kostat 50:- att hyra en rulle? Jag valde i varje fall nästan alltid att köpa till en påse ostkrokar, en stor chokladkaka, och nån läsk. Ni vet hur det vitsigt brukar kunna stå ”Öl byggde denna vackra kropp” på tishor? På min skulle det kunna stå ”godis och videohandeln byggde denna vackra barndom”.

Jag frågade min barndoms bästisar och ständiga movie companjons vad som poppar upp för dem när de tänker tillbaks på KG’s:

”Mitt bästa minne är helt klart när vi gick dit med en hundring från din morfar, som han också skrivit inköpslista på. Och att det inte var ett dugg konstigt för KG<3

Det som blev över av lappen valde vi smågodis för”

”Jag tror vi köpte vår allra första Marabouchoklad med luftbubblor i där. Det var du som köpte den tror jag. Kommer ihåg när vi gick tillbaka hem, uppför backen till Bugårn”

”Också när man var lill-liten och inte ägde en video så kunde man hyra videobox där! Coolt”

”KG möjliggjorde det som var magiskt”

”Eller hur han knorrade när man tog en film som inte var i vår ålderskategori…så ställde man snabbt tillbaka den”

”Allt från KG’s är ju ett skitfint minne”

”Gud. Vi hade inte varit dem vi är idag utan den videobutiken.

Alltså vår barndom bygger ju på den där videobutiken”

Det blev nu ingen sockenkrönika som tänkt, med förhoppning om intervju med KG himself. Men kanske kan vi göra nånting annat, skapa något av våra gemensamma minnen..? Vet inte exakt hur/vad/i vilken form men med det sagt:

Kan inte ni berätta era minnen från KG’s? ❤️ Vilka filmer gick varma på er VHS-spelare? Vilket snacks köpte ni? Vad kallade ni förresten butiken, ni som besökte den? KG’s, rätt och slätt? Videohandeln, skivhandeln?

/Linn

Dagens soundtrack får naturligtvis bli:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *