Såhär den 8/3 under Internationella Kvinnodagen tänkte jag ta tillfället i akt att uppmärksamma några saker som är aktuella lokalt. Dels en kommande utställning jag själv är med och arrar, men också lite annat smått och gott. Vill man börja med att läsa in sig på vad denna dag innebär och uppkomsten till den så sammanfattar t.e.x Nordiska Muséet det väldigt bra tycker jag.

Utställning om kvinnors rösträtt kommer visas under 2022

2019 var det 100 år sen det blev bestämt att även kvinnor skulle få delta i politiska val.
2021 var det 100 år sedan detta fick praktiseras för första gången.
2022 är det 100 år sedan de fem första kvinnliga ledamöterna tog plats i riksdagen.

Allt ovanstående är naturligtvis helt klart värt att fortsätta uppmärksamma och påminna om. Så genom Ovikens bygdegårdsförening så kommer det därför att bli en utställning på Orrgården antingen i sommar eller till hösten med temat kvinnlig rösträtt. Ingeborg (som är min badass partner in crime i det här projektet bl.a 😉 ) och jag har letat fram namnen på kvinnor som lokalt var aktiva i LKPR (Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt) samt de som skrev på den petition som ledde till att även kvinnor äntligen skulle få rätt att rösta. Vi har valt att publicera uppdateringar kring detta på Facebooksidan Historia från Oviken så där kan den som vill hålla koll. Och vi behöver hjälp att lokalisera rätt kvinnor och om möjligt komma i kontakt med någon av deras släktingar, få in fotografier och förhoppningsvis även en och annan liten berättelse.

Kvinnodatabasen Jämtlandskvinnor

Vill även passa på att tipsa om Jämtlandskvinnor – Jämtlands Kvinnodatabas.
Det är Meja, förening för kvinnohistoria och genusforskning. som ligger bakom den och de beskriver den själva såhär:

“I många fall är historieböckerna fyllda av män och mäns bravader och gärningar. Det vill vi i Meja göra något åt. För att ge framtida historieskrivning en skjuts och för att ge inspiration idag jobbar vi med den historiska porträttdatabasen Jämtlandskvinnor.”

Tycker att alla som läser kan ta sig en funderare på om de känner till någon passande som de kan bidra med att skicka in som förslag. Nog måste det väl finnas några historiska kvinnor härifrån Ovikstrakten som skulle kunna passa?!

Min gammelfarmor Carin

Idag är det förutom internationella kvinnodagen även min gammelfarmors födelsedag och närmre bestämt 111 år sedan hon föddes! Hon gick bort 1999, d.v.s. när jag var 11, men hon finns i mina tankar ofta. Jag inspireras enormt mycket av henne och önskar att jag fått ha henne med mig längre i livet, även om jag är tacksam för att ens ha hunnit träffa henne och för den fina relation vi hade. Men oj så många samtal jag hade velat ha med henne i vuxen ålder.. Och fått berättat om alla äventyr hon varit på, hur hennes motgångar sett ut, och veta mer om allt hon sysslade med under åren. Riktigt cool böna verkligen, lärarinna och engagerad i otroligt mycket. Kommer nog försöka tillägna ett separat inlägg till henne längre fram, och även skicka in till kvinnodatabasen. Men för nu så nöjer jag mig med att omnämna henne denna dag. Vid tidpunkten då rösträttskampen pågick var hon ju inte mer än några år gammal, men om hon haft åldern inne är jag övertygad om att hon skulle sällat sig till skaran som skrivit på petitionen för kvinnors rätt att rösta.

Har du någon anmoder du skulle vilja lyfta fram dagen till ära?

Lämna gärna en kommentar, eller hör av dig på annat sätt om du kommer att tänka på någon kvinna bakåt i din släkt eller bekantskapskrets. Kanske någon som det vore intressant att berätta lite närmre om i ett kommande inlägg rentav?

/Linn Aldberg

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *